Onbehandeld beton heeft door haar licht poreuze structuur minder gewenste eigenschappen. De belangrijkste zijn betonstof, slijtage en het gemakkelijke indringen van gemorste vloeistoffen. Coatings die op het beton worden aangebracht werken vaak niet naar volle tevredenheid en slijten na zekere tijd af. Deze minder positieve eigenschappen van beton waren ooit de aanleiding voor een Duitse chemicus om een middel te ontwikkelen, waarbij door een chemische reactie de toplaag stofvrij, keihard, slijtvast en ondoordringbaar zou moeten worden voor vloeistoffen. Ashford Formula werd uitgevonden.

De eerste applicatie van Ashford Formula vond plaats in 1947. Deze vloer is overigens nog steeds in gebruik. Dus toen de Amerikanen decennia geleden al over dit unieke veredelingsproduct beschikten, werden betonvloeren in Europa en in Nederland nog steeds voorzien van een coating! Na door een aantal bedrijven verder te zijn doorontwikkeld is jaren geleden het inmiddels gepatenteerde product, inclusief de productielicenties, door Curecrete Chemical Company verworven. Dit bedrijf heeft met uitgebreide testen en indrukwekkende resultaten de Amerikaanse markt pas écht veroverd. Toonaangevende Amerikaanse architecten en ingenieurs schrijven tegenwoordig Ashford Formula voor als dé toplaag voor industriële vloeren.

Eind 1999 is AFN Products, ofwel Ashford Formula Nederland bv gestart met de distributie van deze unieke betonveredeling. AFN Products heeft de exclusieve verkooprechten in de Benelux. De applicatie van het product wordt door speciaal geselecteerde vakmensen van AFN Products uitgevoerd.